Selecteer een pagina

crawl

aanleren beenbeweging

Tijdens de eerste fase wordt de beenbeweging ‘pletsen benen’ aangeleerd aan het kind aan de hand van twee aandachtspunten. Hierbij zet je het kind op de rand van het zwembad.

Als eerste aandachtspunt leg je als lesgever uit dat er een verschil is tussen ‘wakkere tenen’ of ‘slapende tenen’. Bij ‘wakkere tenen’ worden de tenen en voeten naar boven getrokken. Hierbij kan een vergelijking gemaakt worden met ‘pinguïnvoeten’. Bij ‘slapende tenen’ zijn de voeten en tenen volledig lang uitgestrekt. Hierbij kan een vergelijking gemaakt worden met de voeten van een ballerina.

Dit verschil demonstreer je op de voeten van het kind, zodat het kind goed het verschil voelt. Maak hierbij ook duidelijk dat het kind bij ‘pletsen benen’ er steeds voor moet zorgen dat zijn voeten en tenen slapen. 

Het tweede aandachtspunt is de beenbeweging zelf. Terwijl het kind op de kant zit, kan je er eventueel zelf naast gaan zitten om de beenbeweging te demonstreren.

Hierbij vestig je de aandacht op de gestrekte benen, wat we tijdens de les ‘lange benen’ noemen. Hierna demonstreer je de beenbeweging op de benen van het kind. Let er hierbij op dat je je handen positioneert ter hoogte van de knieën, om te voorkomen dat de benen buigen. Zo voelt het kind wat de juiste beenbeweging is.