Selecteer een pagina

reddend

Reddersprong

De reddersprong is een manier om in het water springen zonder dat het hoofd onder water gaat. Dit wordt vaak gebruikt om snel het water in te gaan zonder gezichtsverlies te hebben. Voor de kinderen is het daarnaast ook gewoon een leuke oefening.  

Laat het kind op de rand van het zwembad staan. Het is de bedoeling om met de armen open – in 90° met de romp – een horizontale lijn te maken en met een grote stap in het water te stappen in plaats van te springen. Bij springen maakt het kind namelijk eerst een opwaartse beweging, waardoor het ook dieper onder water zal gaan en er wel sprake is van gezichtsverlies. Wanneer het kind in tegenstelling gewoon een grote stap in het water zet, is het makkelijker om boven water te blijven.  

Vervolgens maakt het kind bij contact met het water een stuwbeweging naar boven. Dit gaat namelijk tegen dat het hoofd onder water gaat. Dit doet het kind door de benen en de armen in een snelle beweging toe te klappen. Bij de armen kan dit op twee manieren gedaan worden: 

    1. Het kind kan bij contact met het water een voorwaartse klapbeweging maken, waarbij de armen horizontaal blijven en eindigen in een pijl-positie.  
    2. Het kind kan de armen toeklappen tot naast het lichaam.  

Soms is de timing van deze bewegingen moeilijk in te schatten voor het kind. In dat geval mag je nogmaals duidelijk uitleggen wat de bedoeling is en wanneer welke beweging gemaakt moet worden. De oefening kan je verschillende keren herhalen.