Selecteer een pagina

schoolslag

Aanleren van de beenbeweging

Wanneer je het kind de beenbeweging van schoolslag wil aanleren, kan je het kind best op de rand van het zwembad laten zitten met de benen in het water.

Je begint met te herhalen wat het verschil was tussen ‘wakkere tenen’ en ‘slapende tenen’. Bij wakkere tenen worden de voeten naar achteren getrokken, ook wel pinguinvoeten genoemd tijdens de les. Bij ‘slapende tenen’ worden de voeten helemaal uitgestrekt in het verlengde van de benen, ook wel ballerinavoeten genoemd tijdens de les. Vervolgens leg je uit dat de beenbeweging bestaat uit vier verschillende stappen: plooien, open, toe en drijven.  

Terwijl het kind op de zwembadrand zit, hou je de benen vast en voer je de beweging uit met de benen van het kind. Zo begin je bij lange benen met slapende tenen. Vervolgens plooien de benen, waarbij de voeten al ‘wakkere tenen’ vormen. Hierop volgt dat de voeten opengaan en een cirkelbeweging maken, met ‘wakkere tenen’, waarna ze terug toegaan en zeker twee tellen toe blijven met slapende tenen.

Dit herhaal je een aantal keren, terwijl je de benen vasthebt. Hierna laat je de benen los en vraag je aan het kind om het eens voor te doen.