Selecteer een pagina

Rugcrawl

Aandachtspunten bij de armbeweging van rugcrawl

Bij het verbeteren van de armbeweging van de rugcrawl zijn er verschillende aandachtspunten waarop gelet moet worden. 

In eerste instantie is het belangrijk om te zorgen dat er maar één arm tegelijk zwemt, vooral in de beginfase. Het gelijktijdig uitvoeren van beide armbewegingen kan te complex zijn. Daarom moet één arm naast het lichaam blijven of aan het plankje wachten, terwijl de andere arm de draaibeweging voltooit. 

Bij de armbeweging is het essentieel om te streven naar het maken van lange armen, zelfs wanneer de arm naast het lichaam wordt gehouden. Als de arm op dat moment al gebogen is, is de kans groot dat deze tijdens de draaibeweging ook gebogen zal blijven.   

Verder moet de armbeweging langs het hoofd gaan en de draaibeweging dus zo groot mogelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat de arm boven het hoofd in het water gaat in plaats van langs de zijkant.   

Daarnaast moeten bij meer gevorderde kinderen specifieke details worden benadrukt, zoals het feit dat de duim eerst uit het water moet komen bij de draaibeweging, en dat de hand moet draaien in de lucht zodat de pink als eerste het water in glijdt. Op deze manier wordt de arm niet plat in het water geslagen, maar snijdt deze in met de pink.